Bedömning av psykisk hälsa inom ramen för EASA FCL Klass 1 för trafikflygare 

Den 30 januari 2019 förändrades regelverket för EASA klass 1 och inkluderar nu utöver läkarundersökning dels en bedömning av psykisk hälsa, dels drogtester. I regelverket står att ”En omfattande bedömning av psykisk hälsa ska ingå som en del i den första flygmedicinska undersökningen för klass 1”.

Den här bedömningen av psykisk hälsa är alltså inte detsamma som den flygpsykologiska lämplighetstestning som också krävs vid bland annat ansökan till YH-integrerad trafikflygarutbildning. I den flygpsykologiska lämplighetsprövniningen testas kognitiva och operativa kapaciteter som t.ex. spatial förmåga och perception, medan bedömningen av psykisk hälsa är en screening och utvärdering av psykiatriska tillstånd. 

Observera att du måste ha gjort läkarbesöket (EASA FCL Klass 1 för trafikflygare) innan du bokar tid för den psykologiska bedömningen.

Information om hur du går tillväga för att bli pilot finns oftast på flygskolornas hemsidor. Här hittar du länkar till olika flygskolor.

Boka tid
Här kan du boka tid för bedömning av psykisk hälsa.

Tyvärr har vi inte möjlighet att ta samtal per telefon. Om du har några frågor som du inte hittar svar på här, så maila oss på info@siap.se så kontaktar vi dig. Läs dock igenom informationen på den här sidan noggrant först, det mesta du behöver veta inför testningen finns samlat här. 

Du kan också lyssna på Pilotpodden, där avsnitt 6 handlar om flygpsykologiska lämplighetstestningar och bedömning av psykisk hälsa. - Lyssna här

Kostnad
Kostnad för bedömningen av psykisk hälsa är 7.500 kr inklusive moms. 

Hur går det till?
Bedömningen av psykisk hälsa tar totalt ca 3 timmar. Du kommer först att få fylla i ett antal olika skattningsformulär, och därefter träffar du någon av våra flygpsykologer. Psykologen kommer att ställa frågor om sådant som din bakgrund, eventuell sjukdomshistoria och livssituation. Du kommer alltså inte att göra några tester när du träffar psykologen, utan bara samtala och svara på frågor. Resultatet av bedömningen går sedan direkt till den flygläkare du träffade vid första tillfället, och hen kommer också att ge dig besked om hur det gått. Du får alltså inga besked på plats. 

Inga förberedelser krävs, men du måste ha med dig giltigt körkort, pass eller nationellt id. Du måste också ha med dig inskrivningsunderlagen från besöket hos flygläkaren samt de två tester som du fick med dig (AUDIT och DUDIT).


Adress
Bedömningarna äger rum på kontorshotellet Regus på Olof Palmes gata 29 i Stockholm, nära Stockholm Centraltation/T-centralen. För resväg och tidtabeller se SL.se. Det kan vara svårt att få parkeringsplats i närheten, så om du kommer med bil rekommenderar vi att du tar god tid på dig.

Avbokning 
Med anledning av att vi har ett stort söktryck till våra testdagar vill vi be dig att boka av i god tid om du av någon anledning skulle få förhinder. På så sätt kan vi fylla på med dem som står på kö och väntar på plats de olika datumen. Din anmälan är bindande i och med att du bokat plats via länken ovan. Avbokning måste ske senast 2 veckor innan testdagen, annars debiteras fullt belopp. Vid tidigare avbokning återbetalas hela beloppet utom en administrationsavgift på 200kr.